söndag 8 mars 2009

Ett feministiskt inlägg på en feministisk dag.























Idag är det söndag - men inte vilken söndag som helst. Det är 8 Mars, min födelsedag! 
Och, inte att förglömma, den Internationella Kvinnodagen. 
En dag som verkligen behövs - för trots att Sverige anser sig vara ett "av världens mest jämställda land" , och till viss del är det, finns fortfarande många orättvisor mot kvinnor/tjejer kvar. 
Så fort vi tjejer tar för stor plats, syns för mycket, måste vi stoppas! Ja, för då blir det obehagligt för männen i fråga. Om det finns minsta lilla risk för att en kvinna får högre lön än en man så måste hon bromsas! Annars blir det farligt, ohållbart.

Ja visst, ni killar kan säga att "så farligt är det inte", nej - det är inte så farligt. Inte för er. Ni vet inte hur det är att vara tjej och kan därför inte heller säga att det som jag, liksom många andra tjejer, försöker säga inte är sant. 
Precis som att vi tjejer inte har någon som helst rätt i att lägga oss i saker som rör er, att säga huruvida det är svårt eller lätt att vara kille. 
Det vet bara ni.
Och det accepterar vi. 
Men när det kommer till att diskutera kvinnors liv - ja då har alla rätt att lägga sig i. Då har högavlönade chefer full rätt att komma och säga att en ensamstående fembarnsmamma (läs: bara ett exempel, ingen specifik verklig bakgrund) inte har det så dåligt när allt kommer omkring. 
Nej, för vi kvinnor klarar ju oss.
Såklart att vi klarar oss - vi är starka. 
Men räcker det med att vi klarar oss? 
Om samma påstående skulle sägas om män - att de klarar sig - skulle även många kvinnor reagera på att det inte räcker att de klarar sig.
Att de måste få något mer. 
Fast nu är jag ute och cyklar. 
Ingen skulle någonsin  påstå något sådant om en man. 

Veckans...

Film: The Curious Case Of Benjamin Button -  jag såg den i torsdags med Amanda, den var faktiskt väldigt välberättad och definitivt värd att se! Jag förundras dock över att Cate Blanchett blev helt ignorerad på både Oscarsgalan och Golden Globe-galan. 

Bok: Emily Dickinsons samlade dikter- Väldigt vackra dikter, om än något underliga. 

Melodifestival: Petra Mede - Jag måste bara få uppmärksamma Petra Mede! Det är så många som ogillar henne och jag förstår verkligen inte varför!? Hon är ju underbar! Jätterolig och härligt ironisk. Go Petra! 
Sarah Dawn Finer - Hennes låt var stark och blev starkare när man hörde den för andra (och tredje) gången. 

Musik: This One's for the Girls - Titeln säger allt. 

Tack och förlåt! 

- Amanda 

Sarah Dawn Finer - Moving On 


3 kommentarer:

  1. Grattis på födelsedagen :)

    SvaraRadera
  2. Jag skäms nästan över att vara av manligt kön ^^ Fast njae.. Vi måste sluta tänka särskiljande. Ras, kön, ursprung och social status. Sekundärt!

    Hjärtliga gratulationer på födelsedagen! - något i efterskott :)

    SvaraRadera
  3. Tack =)
    Jag tycker också att vi ska sluta tänka särskiljande - alla är lika mycket värda!
    En klyscha, kanske. Men en ganska bra sådan.

    SvaraRadera